flag Судова влада України

Делегація українських суддів на запрошення Міжнародної академії Нюрнберзьких принципів відвідала державні інститути Німеччини

16 лютого 2024, 11:48

У період з 05 по 09 лютого 2024 року судді Київського апеляційного суду у складі української делегації суддів перебували з навчальним візитом, організованим за сприяння Національної школи суддів України та на запрошення Міжнародної академії Нюрнберзьких принципів, у місті Нюрнберг (Німеччина).

Учасники делегації представляли різні рівні судової системи України, включаючи суддів Верховного Суду, апеляційних та місцевих судів. Також до складу делегації входили представники Національної школи суддів України та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. Участь у навчальному візиті від Київського апеляційного суду взяли голова Ярослав Головачов та судді судової палати з розгляду кримінальних справ Ольга Юрдига та Маргарита Васильєва.

Для українських суддів відвідання Нюрнберга не лише символізує важливість засудження воєнних злочинів та порушень прав людини, але й надає можливість інформувати міжнародну спільноту про вплив російської агресії на здійснення судочинства Україною, привертати увагу європейської юридичної спільноти до вчинення воєнних злочинів в Україні та сприяти притягненню до відповідальності винних у їх вчиненні.

Впродовж візиту, судді брали участь у тренінгу на тему: «Кримінальне переслідування за воєнні злочини в Україні й винесення вироків щодо них», прослухали лекційний матеріал з міжнародного гуманітарного права, обговорили питання щодо розслідування воєнних злочинів і покарання за їх вчинення, – робота тренінгу відбувалась у Міжнародній академії Нюрнберзьких принципів.

IMG_0207

photo17077279225

Спікерами тренінгу були співробітники Міжнародної академії Нюрнберзьких принципів: директор Міжнародної академії Нюрнзберзьких принципів – Крістоф Зафферлінг, провідна спеціалістка з навчання й підвищення кваліфікації – Дарлін Седа, провідний спеціаліст із міжнародного кримінального права – Гурген Петросян, провідний спеціаліст – Кіран Менон, а також старший прокурор Консультативної групи з питань найтяжчих міжнародних злочині – Клаус Гоффманн, асоційована членкиня організації Doughty Street Chambers / адвокатка, яка практикує в міжнародних кримінальних трибуналах – Кейт Ґібсон, директор компанії кримінальних розслідувань ArcticWind Limited – Марк Ватсон, голова Секретаріату Мережі з питань геноциду в Євроюсті – Матевж Пездірц, суддя Європейського суду з прав людини – Микола Гнатовський, заступниця голови Кримінального касаційного суду в складі Верховного Суду  – Наталія Антонюк та професорка права національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого – Олена Харитонова.

IMG_76581

IMG-306bd95682b8540a93b0986689c61b02-V

photo17077279221

Під час візиту учасники делегації обговорили з німецькими колегами особливості розгляду справ про воєнні злочини, порушення міжнародного гуманітарного права, різні підходи до застосування міжнародного права, труднощі розслідування воєнних злочинів, збір доказів воєнних злочинів на національному рівні, а також роль суддів в ухваленні вироків щодо воєнних злочинів.

IMG_77601

Учасники делегації відвідали Верховний земельний суд та Вищий земельний суд у Мюнхені, Федеральне міністерство юстиції, Федеральне міністерство закордонних справ, Державне міністерство юстиції Баварії, а також Меморіал Нюрнберзького процесу й постійної виставки.

photo170772792311

Навчальний візит до Нюрнберга став одним із ряду заходів Національної школи суддів України, спрямованих на практичну підтримку українських суддів у справах щодо воєнних злочинів та злочинів, скоєних російським агресором на території України.

IMG_7714

 

 

Інформує пресслужба Київського апеляційного суду