flag Судова влада України

Суддівська доброчесність – досвід Нідерландів для України

18 квітня 2024, 12:44

У період з 08 по 10 квітня 2024 року вісім судів України, серед яких і Київський апеляційний суд, та представники Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України і Ради суддів України, взяли участь у робочій конференції з розробки політики суду з доброчесності, що реалізується Центром міжнародного правового співробітництва (Center for International Legal Cooperation – CILC) за підтримки Міністерства закордонних справ Нідерландів у рамках Програми MATRA.

Захід проводився у місті Кракові, Республіка Польща.

До складу делегації від Київського апеляційного суду увійшли: суддя судової палати з розгляду кримінальних справ Віра Ковальська та судді судової палати з розгляду цивільних справ Юлія Матвієнко та Вікторія Шебуєва.

IMG_6061

З вітальним словом до присутніх звернулась Маргарет Голема, доктор права, магістр наук та директорка Проєкту CILC.

Участь у конференції взяли експерти: Філіп Лангбрук – почесний професор відділення відправлення правосуддя і організації судової влади Утрехтської школи права при Утрехтському університеті, Райн Одінк – старший суддя Окружного суду Амстердама, Куншіта Йеннес – секретар суду Північної Голландії, голова комітету суду з доброчесності, Йонатан Сукарно – професор з суддівської етики та доброчесності, університет Амстердама, а також Ханс ван дер БергДоменіко Фоті – менеджери проєкту «Судова влада і суспільство», Центру міжнародного правового співробітництва та Наталія Верещинська – Центр суддівських студій.

IMG_6064

Під час конференції експерти з Нідерландів – Райн Одінк та Куншіта Йеннес – представили організаційні заходи для створення та підтримки культури доброчесності в судах. Також, Естер де Рой – старша суддя окружного суду Амстердама, детально окреслила присутнім значення політики суду з доброчесності, європейських та нідерландських стандартів.

IMG_6068

Протягом трьох днів представники українських судів разом з нідерландськими суддями та експертами вели активну практичну роботу у групах, де вони змогли обмінятись досвідом, провести активні дискусії та займались розробкою організаційних інструментів забезпечення доброчесності в судах.

Завершальні секції заходу були присвячені засадничим цінностям на плануванню наступних етапів роботи робочої групи.

Проєкт «Посилення судової реформи в сфері забезпечення доброчесності та відповідальності» ставить за ціль формування справедливої, прозорої та відповідальної системи кримінальної юстиції в Україні.

 

Інформує Пресслужба Київського апеляційного суду