flag Судова влада України

Онлайн-обмін досвідом в умовах карантину

29 жовтня 2020, 11:15

Коронавірус продовжує змінювати звичний ритм життя кожної людини, суспільства та режим роботи майже всіх установ держави. Нові правила та обмеження торкнулись і системи судоустрою України, проте не лише жодним чином не вплинули на її функціонування, а й стали додатковим стимулом пошуку дієвих механізмів розвитку системи, зокрема й у сфері міжнародного співробітництва. Добре, що сучасні технології дозволяють підтримувати комунікацію задля обміну досвідом із колегами та партнерами не лише з України, а й із-за кордону.

Так, 28 жовтня 2020 року у Київському апеляційному суді відбулася українсько-німецька зустріч суддів Київського апеляційного суду та Вищого суду землі в місті Ольденбург в онлайн-форматі з обміну досвідом щодо здійснення правосуддя по цивільним та кримінальним справам.

Участь у фаховому обговоренні взяли Президент Вищого суду землі в місті Ольденбург Анке ван Гове, судді Вищого суду землі в місті Ольденбург Доктор Іво Йосвіг та Доктор Даніель Штольц, а також представники Німецького Фонду міжнародного правового співробітництва Вольфрам Гертіг і Геннадій Рижков.

Відкрив захід голова Київського апеляційного суду Ярослав Головачов, який подякував представникам Німецького фонду міжнародно-правового співробітництва, за сприяння якого регулярно проводяться українсько-німецькі зустрічі з питань обміну досвідом щодо здійснення правосуддя по цивільним та кримінальним справам.

У ході зустрічі доповіді німецьких суддів чергувалися із доповідями українських колег. Темами для обговорення стали процесуальні питання, що пов'язані із здійсненням правосуддя у цивільних справах та особливості функціонування судів в умовах карантину, а саме: вплив обмежувальних заходів на права та обов'язки учасників судових процесів; необхідність дотримання розумного балансу між правом на безпечне довкілля для суддів, сторін у справах та правом доступу до правосуддя, а також недопущення випадків дискримінації учасників судових процесів, зокрема, в умовах діючого карантину. Зокрема, до слова було запрошено заступника голови Київського апеляційного суду Ганну Крижанівську та суддів судових палат з розгляду цивільних та кримінальних справ Бориса Левенця, Вікторію Соколову, Світлану Голуб, Дар’ю Таргоній, Світлану Рубан, Юрія Трясуна, Степана Гладія, Валентина Шроля та Олександра Миколюка.

Голова Київського апеляційного суду висловив сподівання, що досвід з організації роботи судів в умовах карантину, набутий за цей час, дозволить ефективно вирішувати проблемні питання і сприяти розвитку судової системи.

Інформує Пресслужба Київського апеляційного суду