flag Судова влада України

Українсько-німецький судовий онлайн-діалог: обговорено нові форми ефективної комунікації під час пандемії

03 березня 2021, 15:12

Швидке поширення пандемії Covid-19 стало глобальним викликом, що вимагає невідкладного пошуку заходів з ефективної протидії. Не стала винятком і система правосуддя, оскільки судам дуже важливо забезпечити ефективний захист прав і свобод людини й громадянина в умовах встановлених обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби на території України. Тому використання нових форм комунікацій з учасниками судового процесу є своєчасною відповіддю таким викликам.

Саме цій тематиці була присвячена зустріч в онлайн-форматі суддів Київського апеляційного суду, Вищого суду землі в місті Ольденбург та Суду землі в місті Ольденбург, яка була організована 2 березня 2021 року за сприяння і підтримки Німецького Фонду міжнародного правового співробітництва. Фаховий обмін став продовженням традиційних українсько-німецьких зустрічей, започаткованих наприкінці жовтня 2015 року, щодо обміну досвідом у сфері здійснення правосуддя по цивільним та кримінальним справам.

Участь в обговоренні взяли представники Вищого суду землі в місті Ольденбург, зокрема Президент Анке ван Гове, Віце-президент Доктор Ганс Оелерс, судді Міхаель Вахтендорф, Даніель Гунсманн, Фрейя Ентрінгер, Головуючий суддя Суду землі в місті Ольденбург Крістіан Ріккен та суддя Франціска Мюллер. У зустрічі також взяли участь старший менеджер проектів Німецького фонду міжнародного правового співробітництва Вольфрам Гертіг, радник з юридичних питань міжнародного правового співробітництва в Україні Геннадій Рижков та менеджер проектів Бану Ертюрк.

Захід традиційно розпочався із вітальних слів Президента Вищого суду землі в місті Ольденбург, пані Анке ван Гове, яка висловила сподівання, що досвід з організації роботи судів в умовах карантину, набутий за цей час, дозволить ефективно вирішувати проблемні питання і сприяти розвитку судових систем обох держав.

Голова Київського апеляційного суду Ярослав Головачов висловив подяку організаторам заходу, відзначивши вагомий внесок Німецького фонду міжнародного правового співробітництва у розвиток судової системи України та наголосив на важливості подібної співпраці між органами судової влади та фаховому обговоренні актуальних питань судової практики.

У своєму виступі Ярослав Головачов торкнувся питань, пов’язаних із особливостями функціонування суду в умовах карантину, а також впливом обмежувальних заходів на права та обов’язки учасників судового процесу.

«Незважаючи на таку складну епідеміологічну ситуацію, згідно з даними судової статистики у 2020 році фактична кількість справ, які перебували на розгляді в Київському апеляційному суді, не зменшилась. Крім того, ті обмеження, які були запроваджені як безпосередньо на рівні країни, так і мною, головою суду, у Київському апеляційному суді, суттєво не вплинули на здійснення правосуддя»,  резюмував очільник суду.

До слова також було запрошено суддів судових палат з розгляду цивільних та кримінальних справ Бориса Левенця, Вікторію Соколову, Світлану Голуб, Дар’ю Таргоній, Юрія Трясуна та Олександра Миколюка.

Під час бесіди сторони порушили питання нових форм комунікації судів з учасниками судових проваджень у кримінальному та цивільному процесі, а також їх гарантії правової доказовості та безпечності.

Співрозмовники обговорили також актуальні питання, пов’язані з інститутом попереднього правового захисту (забезпечення позову) у німецькому та українському цивільному судочинстві, який здатний дієво впливати на процес створення ефективної моделі судового захисту прав та інтересів осіб.

Подібні конструктивні зустрічі є своєрідним фундаментом подальшої плідної співпраці та успішної реалізації спільних проектів, як переконані учасники заходу.

Інформує Пресслужба Київського апеляційного суду