flag Судова влада України

Київський апеляційний суд частково скасував рішення суду першої інстанції у справі за позовом Медведчука В.В. до Кіпіані В.Т., ТОВ «Видавництво «Віват», ПП «Юнісофт»

19 березня 2021, 15:00

19 березня 2021 року колегія суддів судової палати з розгляду цивільних справ Київського апеляційного суду у відкритому судовому засіданні розглянула цивільну справу за апеляційними скаргами Кіпіані В.Т. та ТОВ «Видавництво «Віват» на рішення Дарницького районного суду міста Києва від 19 жовтня 2020 року, яким частково задоволено позовні вимоги Медведчука В.В. до Кіпіані В.Т. і ТОВ «Видавництво «Віват» та визнано поширену інформацію у відповідних розділах книги «Справа Василя Стуса» недостовірною та такою, що порушує особисті немайнові права Медведчука В.В. на повагу до гідності, честі, недоторканості ділової репутації, а також на використання імені Медведчука В.В. без його згоди.

Крім того, вищезазначеним рішенням суду першої інстанції зобов’язано Кіпіані В.Т. та ТОВ «Видавництво «Віват» видалити з відповідних розділів книги «Справа Василя Стуса» інформацію про особу Медведчука В.В. із забороною розповсюджувати надрукований тираж книги, здійснювати подальше його тиражування до усунення порушеного особистого немайнового права Медведчука В.В., а також при поширенні інформації, пов’язаної із книгою у пресі, по радіо, телебаченню, у мережі Інтернет та в інших засобах масової інформації, використовувати інформацію, що міститься у відповідних розділах книги та дає можливість ідентифікувати Медведчука В.В., як персонажа (дійової особи) твору без його згоди.

За результатом апеляційного розгляду апеляційні скарги Кіпіані В.Т. та ТОВ «Видавництво «Віват» задоволено частково. Рішення Дарницького районного суду міста Києва від 19 жовтня 2020 року скасовано в частині задоволених позивних вимог про:

«визнання недостовірною та такою, що порушує особисті немайнові права Медведчука В.В. на повагу до гідності, честі, недоторканості ділової репутації інформацію поширену в книзі «Справа Василя Стуса» в розділі «Чи вбивав адвокат Медведчук поета Стуса» наступного змісту:

  • фраза №3 (аркуш книги 661): «… чи була можливість у Стуса обрати «менше зло»;
  • фраза №7 (аркуш книги 664): «…Медведчук на суді визнав, що всі «злочини», нібито вчинені його підзахисним, «заслуговують на покарання»;
  • фраза №8 (аркуш книги 664): «… він фактично підтримав звинувачення. Навіщо прокурори, коли є такі безвідмовні адвокати?...»;

визнання такою, що порушує особисте немайнове право на використання імені Медведчука В.В. без його згоди інформацію поширену в книзі «Справа Василя Стуса», а саме: в розділах під назвами «Кримінальна справа №5 – книга життя і смерті Василя Стуса» та розділі «Чи вбивав адвокат Медведчук поета Стуса» та дає можливість ідентифікувати Медведчука В.В. як персонажа (дійової особи) твору наступного змісту:

  • фраза №1 (аркуш книги 7): «… розпинав поета, - призначений державою адвокат Медведчук»;
  • фраза №5 (аркуш книги 663): «… шістка комуністичної системи Медведчук…»;
  • фраза №9 (аркуш книги 664): «Злочин перед поетом юрист Медведчук здійснив ще й тим, що не повідомив родині про початок розгляду справи…Боявся КГБ чи просто завжди був циніком і аморальним типом?»;

зобов`язання Кіпіані В.Т., ТОВ «Видавництво «Віват» видалити із книги «Справа Василя Стуса», а саме: із розділів під назвами «Кримінальна справа №5 – книга життя і смерті Василя Стуса» та «Чи вбивав адвокат Медведчук поета Стуса?» інформацію про особу Медведчука В.В.;

заборону Кіпіані В.Т., ТОВ «Видавництво «Віват» розповсюджувати надрукований тираж книги «Справа Василя Стуса» та подальше його тиражування до усунення порушеного особистого немайнового права Медведчука В.В.;

заборону Кіпіані В.Т., ТОВ «Видавництво «Віват» при поширенні інформації пов`язаної із книгою під назвою «Справа Василя Стуса» у пресі, по радіо, телебаченню, у мережі Інтернет та в інших засобах масової інформації, використовувати інформацію, яка міститься в розділах під назвами «Кримінальна справа №5 – книга життя і смерті Василя Стуса» та «Чи вбивав адвокат Медведчук поета Стуса?» та дає можливість ідентифікувати Медведчука В.В. як персонажа (дійової особи) твору без його згоди.

Ухвалено в цій частині нове судове рішення про відмову у задоволенні вказаних вище позовних вимог. У решті рішення Дарницького районного суду міста Києва від 19 жовтня 2020 року залишено без змін.

Інформує Пресслужба Київського апеляційного суду