flag Судова влада України

Київський апеляційний суд залишив без змін вироки відносно двох «добровольців «днр», які у складі збройних сил рф здійснили збройне вторгнення на територію України

03 жовтня 2022, 17:13

Згідно з пред’явленими обвинуваченнями, Віталій Ніжнік та Максим Шапошников добровільно вступили до складу окремого стрілково-снайперського взводу 3 батальйону 115 полку «нм «днр»» підпорядкованого рф. Так, у період з лютого по березень і квітень 2022 року відповідно, з метою виконання загального плану захоплення території України у складі збройних сил російської федерації, із закріпленою зброєю та боєкомплектами, керуючись статутами збройних сил російської федерації та «нм «днр», виконували обов’язки «солдатів» в різних видах бою та формах його забезпечення, а також забезпечували безпеку контрольних пропускних пунктів, перевірку документів мешканців населених пунктів, які захоплені збройними силами російської федерації під час повномасштабного вторгнення, на предмет виявлення військовослужбовців Збройних Сил України та невдоволених владою «днр» осіб, а також здійснення контррозвідувальних заходів з метою збору інформації стосовно пересування броньованої автомобільної техніки та особового складу Збройних Сил України.

Ухвалами колегії суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Київського апеляційного суду від 29 вересня 2022 року апеляційні скарги захисника в інтересах Віталія Ніжніка та в інтересах Максима Шапошникова залишено без задоволення. Вирок Шевченківського районного суду міста Києва від 30 червня 2022 року, яким обвинуваченого Віталія Ніжніка визнано винним у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 111 («Державна зрада»), ч. 1 ст. 258-3 («Створення терористичної групи чи терористичної організації»), ч. 2 ст. 260 (Створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань») Кримінального кодексу України, та призначено покарання у виді позбавлення волі на строк 13 років з повною конфіскацією належного йому на праві власності майна, залишено без змін. Також, залишено без змін вирок Шевченківського районного суду міста Києва від 01 липня 2022 року, яким обвинуваченого Максима Шапошникова визнано винним у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 111 («Державна зрада»), ч. 1 ст. 258-3 («Створення терористичної групи чи терористичної організації»), ч. 2 ст. 260 (Створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань») Кримінального кодексу України, та призначено покарання у виді позбавлення волі на строк 12 років з конфіскацією усього особистого майна.

Повідомляє Пресслужба Київського апеляційного суду