flag Судова влада України

«Допоки функціонує правосуддя – функціонує держава», – голова Київського апеляційного суду Ярослав Головачов взяв участь у 15 засіданні Мережі пілотних судів Європейської комісії Ради Європи з ефективності правосуддя (CEPEJ)

17 жовтня 2022, 11:39

13 жовтня 2022 року у місті Страсбург (Французька Республіка) Європейська комісія Ради Європи з ефективності правосуддя (CEPEJ) провела 15 пленарне засідання Мережі пілотних судів CEPEJ, скликане задля обговорення поточної діяльності Комісії та механізмів ефективної реалізації існуючих в Раді Європи інструментів з організації правосуддя.

2022-10-17 112333

Участь в обміні практиками у сфері якості та ефективності правосуддя в онлайн режимі взяв також голова Київського апеляційного суду Ярослав Головачов.

Представники 40 пілотних судів розглянули та обговорили питання ґендерної різноманітності у доборі та підвищенні кваліфікації суддів, доступу жінок до правосуддя. Окрему увагу було приділено аналізу тривалості розгляду справ у цивільному судочинстві та електронній діяльності у судах. Крім того, учасники пленарного засідання говорили й про ініціативи, запроваджені під час пандемії COVID-19, які залишаться в силі навіть після кризи в галузі охорони здоров’я.

IMG-20221017-WA0001

На засіданні Європейської комісії Ради Європи з ефективності правосуддя мав честь виступити і голова Київського апеляційного суду Ярослав Головачов. Очільник апеляційного суду представив колегам ґрунтовну доповідь про роботу судової системи України, зокрема Київського апеляційного суду, в умовах війни.

«Багато років кожен з нас виступає на захисті справедливості. І кожен з нас як ніхто інший знає, що у справедливості багато ворогів. Але найстрашнішим її ворогом, мабуть, є війна. Але у справедливості є й найбільший союзник – це правосуддя.» – розпочав свій виступ Ярослав Головачов перед очільниками судів країн Європи і Західної Азії, пілотних судів CEPEJ.

«У перші тижні війни Київський апеляційний суд працював настільки, наскільки це було можливо в існуючих умовах, намагаючись дотримуватися балансу між безпекою людей, дотриманням процесуальних прав учасників справи і основоположних засад судочинства. Збереження життя і здоров’я суддів, працівників та учасників судових процесів було моїм пріоритетним завданням.» – зауважив голова апеляційного суду, розповідаючи про труднощі, з яким зіткнулося українське судочинство із початком повномасштабного воєнного нападу – вторгнення російської федерації на територію суверенної та незалежної України. Доповідач також навів до прикладу статистичні дані діяльності Київського апеляційного суду в умовах правового режиму воєнного стану.

IMG-20221017-WA0002

Під час виступу Ярослав Головачов привернув увагу європейського співтовариства до історії судді Юлії Матвєєвої з Маріуполя та закликав усіх, від кого це може залежати, допомогти повернути її з полону: «На захоплених територіях окупаційна влада створює фейкові суди, які засуджують до тюремних строків українських суддів, правоохоронців, працівників інших державних структур, – всіх, хто відмовляється співпрацювати з окупаційною владою. Сьогодні очікує на вирок і наша колега з окупованого міста Маріуполь Юлія Матвєєва. Її вже сім місяців тримають у полоні лише за те, що вона розглядала у мирний час кримінальні справи й ухвалювала відповідні рішення. Є інформація щодо застосування до неї тортур.»

На завершення свого виступу Ярослав Головачов подякував урядам і народам країн Європейського Союзу за підтримку та допомогу Україні, яку вони надають з початку повномасштабного російського вторгнення: «Понад шість мільйонів моїх співвітчизників (абсолютна більшість з яких – це жінки з дітьми) внаслідок російського вторгнення були вимушені покинути свої домівки, залишити свою землю та шукати прихисток, головним чином, в країнах Європейського Союзу. Їх зустріли у ваших країнах справді по-родинному, їм надали тимчасовий захист і все необхідне. Ваша допомога залишиться назавжди в пам’яті та серцях українського народу!»

2022-10-17 110935 (1)

Повідомляє Пресслужба Київського апеляційного суду