flag Судова влада України

Шляхи побудови суспільного діалогу між суспільством і судами та норми суддівської етики: практичний досвід Нідерландів для України

19 жовтня 2022, 10:40

Для забезпечення ефективного функціонування суду необхідна ефективна комунікація, що  покликана вирішувати управлінські задачі суду і наближувати українське судочинство до європейських стандартів.

Так, задля обговорення актуальних проблем у сфері комунікації між судами і суспільством, а також норм суддівської етики, у період з 10 по 14 жовтня у рамках проєкту «Судова влада і суспільство в Україні», що реалізується Центром міжнародного правового співробітництва (Center for International Legal Cooperation – CILC) за підтримки Міністерства закордонних справ Нідерландів у рамках Програми МАТРА, представники Київського апеляційного суду прийняли участь у двох тренінгах «Комунікація між судами та суспільством» та «Суддівська етика» у місті Краків.

IMG_20221011_093611

До складу делегації від Київського апеляційного суду, увійшли: суддя судової палати з розгляду цивільних справ, суддя-спікер Олена Лапчевська, суддя судової палати з розгляду цивільних справ Руслана Березовенко, судді судової палати з розгляду кримінальних справ, судді-спікери Оксана Рудніченко, Ольга Юрдига та Тетяна Фрич, а також заступник начальника відділу міжнародно-правового співробітництва та взаємодії з засобами масової інформації Зулулхан Антіпова.

IMG_20221010_095307

У рамках роботи тренінгу з питань взаємодії судів та суспільства представники п’яти судів України мали змогу ознайомитись із особливостями внутрішньої та зовнішньої комунікації в судовій системі Нідерландів та тонкощами роботи судді-спікера, його важливої ролі всередині суду та за його межами.

Ілзе Вестененк, очільниця департаменту комунікацій, експертка окружного суду Ост Брабанту (Нідерланди), детально окреслила присутнім основні стратегії взаємодії судової влади та суспільства. «Наш виклик у комунікації – зміцнити довіру суспільства у нестабільні часи, підвищивши прозорість і водночас зберігши основні цінності судової гілки влади», – зазначила доповідач. Пані Вестененк звернула увагу на особливості роботи суду із пресою та навела яскраві приклади їх взаємодії.

IMG_20221010_152636

Про важливу роль судді-спікера у зміцненні комунікації між судами та суспільством присутніх ознайомив Рутгер Вері, суддя-спікер у відставці (Нідерланди). Його доповідь була присвячена особливостям відбору на посаду судді-спікера, його сфері діяльності, особистим навичкам та умінням. Пан Вері впевнений, що суддя-спікер допомагає зрозуміло сформулювати або «перекласти» складну мову юриспруденції для того щоб допомогти громадянам зрозуміти сутність, контекст, та інші обставини судової справи, адже саме він виконує особливу місію – виконувати роль своєрідного посередника між судом та суспільством.

Так, доповідач зазначив, що центральна мета судової влади – поєднати юридичну реальність верховенства права із щоденною реальністю суспільства. Врешті, саме довіра громадян до суду є визначальною, справжньою основою влади, підкреслив Рутгер Вері.

IMG_20221011_113553

Під час роботи у рамках тренінгу на тему: «Суддівська етика» перед учасниками заходу мали змогу виступити досвідчені фахівці з питань суддівської етики, серед яких: суддя апеляційного суду Арнема/Леувардена (Нідерланди) Рут ван дер Пол, професор з питань юридичної етики університету Амстердама (Нідерланди) Джонатан Сукарно, заступниця голови суду Амстердама з міжнародного співробітництва та верховенства права, очільниця проєкту «Судова влада і суспільство в Україні» Естер де Рой, суддя Київського апеляційного суду Олена Лапчевська та суддя Галицького районного суду міста Львова Катерина Котельва.

photo16659970652454 

Так, вищезгаданий тренінг включав у себе розгляд питань щодо етичних принципів та основних цінностей судді. З доповіддю на цю тему виступив суддя апеляційного суду Арнема/Леувардена (Нідерланди) Рут ван дер Пол.

Із питанням свободи вираження поглядів суддями присутніх ознайомила суддя Галицького районного суду міста Львова Катерина Котельва. Доповідач зупинилась на розкритті Бангалорських принципів поведінки суддів від 19.05.2006 р., окремих положень Європейської конвенції з прав людини від 04.11.1950 р., зокрема статті 10, а також Висновку Консультативної ради європейських суддів № 3 від 19.11.2002 р. щодо принципів та правил, які регулюють професійну поведінку суддів, зокрема питання етики, несумісної поведінки та безсторонності.

Про поняття суддівської доброчесності та очікувань суспільства від суду учасникам тренінгу розповів професор з питань юридичної етики університету Амстердама (Нідерланди) Джонатан Сукарно.

Олена Лапчевська, суддя судової палати з розгляду цивільних справ Київського апеляційного суду, детально розкрила проблему корупції, тиску та лобіювання під час відправлення судочинства в Україні. Не залишились поза увагою присутніх й особливості розгляду справ у судовій системі України, про які говорила пані Лапчевська, опираючись на норми міжнародного та національного законодавства.

Крім того, доповідач ознайомила присутніх із роботою Вищої ради правосуддя та статистикою її діяльності за 2016-2021 р.р. Також спікер говорила про поняття підозри та обґрунтованої підозри відповідно до норм кримінального процесуального законодавства України, а також прецедентної практики Європейського суду з прав людини. Промовець також ініціювала жваве обговорення дилем на тему бачення українського суддівства та судової системи у майбутньому.

o21

Учасники тренінгів вели активну практичну роботу у групах, де вони змогли обмінятись досвідом, провести активні дискусії та змоделювати власні проєкти із питань налагодження комунікації з різними цільовими групами, а також обговорили етичні дилеми, визначили спільну позицію в питаннях свободи вираження поглядів, допустимості публічної критики тощо.

rpt

Проєкт «Судова влада та суспільство» має на меті зміцнити взаємини між судовою владою та суспільством через розбудову суддівського самоврядування та розвиток самоуправління в судовій системі, а також шляхом сприяння підвищенню професійного рівня суддів і працівників апаратів судів.

photo1666095898

IMG_20221011_113443

Організацією навчання займалися менеджери проєкту «Судова влада і суспільство в Україні» Ханс ван де Берг, Флер ван Літ та Анастасія Сизенко.

Повідомляє Пресслужба Київського апеляційного суду