flag Судова влада України

Департамент Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини: у Київському апеляційному суді не виявлено порушень прав та свобод людини

30 березня 2023, 17:11

Катування і жорстоке поводження є ганебним явищем сучасного світу. Упродовж багатьох десятиліть міжнародна спільнота намагається розв’язати цю проблему, приймаючи різні правові акти з питань протидії катуванням та створюючи відповідні інституціональні механізми, які мають забезпечити виконання цих функцій. Ефективним підходом у напрямі запобігання катуванням та жорсткому поводженню, є національний превентивний механізм, передбачений Факультативним протоколом до Конвенції проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження та покарання, ратифікований Україною 21 липня 2006 року.

Головна ідея національного превентивного механізму полягає у запровадженні системи регулярних, незалежних відвідувань будь-якого місця, що перебуває під юрисдикцією та контролем держави, де утримуються чи можуть утримуватися особи, позбавлені волі. Ці відвідування здійснюються з метою посилення, за необхідності, захисту таких осіб від катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження та покарання.

У березні 2023 року співробітниками Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини здійснено відвідування Київського апеляційного суду для виконання функцій національного превентивного механізму.

«Облаштовано окремий під’їзд, спеціальний бокс та огороджена стоянка для конвойного автомобілю. Підсудні (засуджені, адмінарештовані) конвоюються від камери до залів судових засідань ізольованим маршрутом. Камери чисті, розміри відповідають встановленим нормам, облаштовані примусовою вентиляцією та додатковим освітленням. У суді облаштовано 32 камери, підсудні мають вільний доступ до питної води, передбачений спеціальний санвузол для підсудних. У конвойному приміщені є кімната для роботи адвоката з підсудними (засудженими)» – йдеться у повідомлені,  розміщеному на офіційному вебсайті Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, про результати візиту до Київського апеляційного суду.

Таким чином, під час відвідування Київського апеляційного суду групою Національного превентивного механізму не виявлені порушення прав та свобод людини.

Що стосується доступності інформації про діяльність суду та зручності перебування у приміщенні суду відвідувачів, моніторинговою групою було відзначено:  «У приміщеннях суду встановлено інформаційні стенди з наявною інформацією про графік прийому громадян, телефони гарячих ліній Державної судової адміністрації України, надання безоплатної правової допомоги, права та обов’язки учасників судових процесів тощо. Також для зручності учасників судових процесів у вільному доступі кулери з питною водою, база для підзарядки мобільних засобів зв’язку, електронна черга, електронний розклад судових засідань, санітайзери для дезінфекції рук».

Київський апеляційний суд продовжує рухатися в напрямку стандартів і норм Європейського Союзу, поєднуючи безперервне здійснення правосуддя для реалізації принципу верховенства права та права на справедливий суд з одночасним забезпеченням зручних умов для відвідувачів суду.

Більше інформації про відвідування Київського апеляційного суду співробітниками Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму за посиланням:

https://www.ombudsman.gov.ua/news_details/vidviduvannya-kiyivskogo-apelyacijnogo-sudu-dlya-vikonannya-funkcij-nacionalnogo-preventivnogo-mehanizmu