flag Судова влада України

Україна – Нідерланди: кроки до європейських стандартів судочинства

04 квітня 2023, 18:00

Задля запозичення найкращого зарубіжного досвіду у вітчизняну практику, у період з 21 по 23 березня 2023 року представники п’яти судів України, серед яких і Київський апеляційний суд, взяли участь в навчальному тренінгу для українських суддів щодо розробки «Правил ефективного судочинства» в рамках нідерландсько-українського проєкту «Судова влада і суспільство в Україні», що реалізується Центром міжнародного правового співробітництва (Center for International Legal Cooperation – CILC) за підтримки Міністерства закордонних справ Нідерландів у рамках Програми МАТRА.

Захід проводився у місті Кракові, Республіка Польща.

Фахові зустрічі з нідерландськими колегами – усталена традиція, започаткована влітку 2021 року, покликана удосконалити функціонування незалежного та справедливого судочинства України.

До складу делегації від Київського апеляційного суду увійшли: голова суду Ярослав Головачов, судді судової палати з розгляду цивільних справ Вікторія Соколова і Тамара Кашперська та керівник апарату суду Олег Радченко.

Відповідно до запланованої програми, тренінг розпочався з привітання очільниці проєкту «Судова влада і суспільство», заступниці голови суду Амстердама з міжнародного співробітництва та верховенства права Естер де Рой, яка відзначила важливість дотримання права на справедливий суд, а під час дії правового режиму воєнного стану в Україні забезпечення доступу до правосуддя стає ще більш актуальним.

Участь в роботі тренінгу взяли експерти проєкту: Філіп Лангбрук – почесний професор юстиції та судового адміністрування, університет Утрехта, Аннемік Хьюген – суддя у кримінальних справах, окружний суд Амстердама, Херман ван дер Меєр – суддя у цивільних справах, апеляційний суд Амстердама, Райн Одінк – суддя у кримінальних, адміністративних та сімейних справах, окружний суд Амстердама, а також Ханс ван дер Берг – директор проєкту «Судова влада і суспільство», Центру міжнародного правового співробітництва та Флер ван Літ і Анастасія Сизенко – менеджери проєкту «Судова влада і суспільство», Центру міжнародного правового співробітництва.

IMG_20230404_092412

Протягом трьох днів представники українських судів разом з нідерландськими суддями та експертами вели активну практичну роботу у групах, де вони змогли обмінятись досвідом, провести активні дискусії та займались розробкою процесуальних правил в цивільному, кримінальному, адміністративному, господарському судочинстві, які будуть запроваджені в пілотних судах Вінниці, Києва та Київської області в рамках відповідного міжнародного проєкту.

IMG_20230404_093546Позитивний досвід, набутий учасниками тренінгу, та амбіційні плани щодо майбутньої реалізації «Правил ефективного судочинства» стали втіленням насиченої програми тренінгу.

За результатами зустрічі був розроблений план заходів, направлений на реалізацію «Правил організації ефективного судочинства».

Твердо переконані, що співпраця із представниками судової влади Королівства Нідерланди сприятиме утвердженню принципу верховенства права в Україні, ще більш наблизить національну судову систему до європейських стандартів.

IMG_20230404_094328

Проєкт «Судова влада та суспільство» має на меті удосконалення судового процесу в Україні і покращення якості судових рішень. Зосереджуючись на цих напрямках роботи, проєкт прагне більш ефективного і дієвого відправлення правосуддя, що, в свою чергу, сприятиме зростанню довіри громадян до судової системи України.

IMG_20230404_092730

 

Інформує Пресслужба Київського апеляційного суду