flag Судова влада України

Київський апеляційний суд продовжує працювати над розробкою Правил організації ефективного судочинства в рамках програми MATRA

16 жовтня 2023, 17:13

Задля запозичення найкращого європейського досвіду у вітчизняну практику в період з 9 по 12 жовтня 2023 року представники п’яти судів України, серед яких і Київський апеляційний суд, взяли участь у робочій конференції для українських суддів щодо впровадження “Правил організації ефективного судочинства” в рамках нідерландсько-українського проєкту “Судова влада і суспільство в Україні”, що реалізується Центром міжнародного правового співробітництва (Center for International Legal Cooperation – CILC) за підтримки Міністерства закордонних справ Нідерландів у рамках Програми МАТRА.

Київський апеляційний суд, Північний апеляційний господарський суд, Сьомий апеляційний адміністративний суд, Деснянський районний суд міста Києва та Обухівський районний суд Київської області є учасниками цього масштабного проєкту, в рамках якого представники пілотних судів разом з експертами проєкту з Королівства Нідерланди та національними експертами займаються розробкою та впровадженням Правил організації ефективного кримінального, цивільного, господарського та адміністративного судочинства.

Захід проводився у місті Кракові, Республіка Польща.

До складу делегації від Київського апеляційного суду увійшли: голова суду Ярослав Головачов, судді судової палати з розгляду цивільних справ Вікторія Соколова, Тетяна Невідома і Тамара Кашперська та помічник голови суду Анна Паламарчук.

photo16972271599

photo169722721876

Участь в роботі конференції взяли експерти проєкту: Естер де Рой  – очільниця проєкту “Судова влада і суспільство”, заступниця голови суду Амстердама з міжнародного співробітництва та верховенства права, Філіп Лангбрук – почесний професор юстиції та судового адміністрування університету Утрехта, Аннемік Хьюген – суддя у кримінальних справах окружного суду Амстердама, Херман ван дер Меєр – суддя у цивільних справах апеляційного суду Амстердама, Райн Одінк – суддя у кримінальних, адміністративних та сімейних справах окружного суду Амстердама, Андрій Дришлюк – заступник голови Одеського апеляційного суду, Тетяна Шевиріна – суддя Очаківського міськрайонного суду Миколаївської області.

0-16_10-07-14-228

Суди-учасники проєкту під час конференції презентували свої напрацювання правил організації ефективного цивільного, кримінального, адміністративного та господарського судочинства.IMG-20231010-WA0001photo1697227241008

Протягом чотирьох днів представники українських судів разом з нідерландськими суддями та експертами вели активну практичну роботу у групах, де вони продовжували аналіз проєктів правил, доопрацьовували їх для досягнення максимальної ефективності, проводили перехресний аналіз проєктів правил з акцентом на єдності змістових позицій стилістичній та лінгвістичній уніфікованості правил у цивільному, кримінальному, адміністративному, господарському судочинстві, які будуть запроваджені в пілотних судах Вінниці, Києва та Київської області в рамках відповідного міжнародного проєкту.

2023-10-16_10-07-12-796

Під час конференції експерти з Нідерландів – Херман ван дер Меєр та Райн Одінк – представили порівняльний аналіз правил організації ефективного судочинства та норм процесуальних кодексів Нідерландів.

Позитивний досвід, набутий учасниками конференції, та амбіційні плани щодо майбутнього впровадження “Правил ефективного судочинства” стали втіленням насиченої програми конференції.

Завершальні секції заходу були присвячені плануванню стратегії на 2024 рік щодо імплементації та застосування правил організації ефективного судочинства. Вони включали заходи та кроки на рівні судів, національних інституцій та інші заходи під егідою проєкту “Судова влада і суспільство”.

photo169722711766

В рамках заходу, 12 жовтня, відбулась конференція високого рівня на тему “Процесуальні правила суду як методологія забезпечення передбачуваності та прозорості відправлення правосуддя”, учасниками якої стали: Єннес де Мол – Надзвичайний і Повноважний посол Королівства Нідерланди в Україні, Станіслав Кравченко – Голова Верховного Суду, Григорій Усик – голова Вищої ради правосуддя, Андрій Костін – Генеральний прокурор України, Богдан Моніч – голова Ради суддів України, Микола Оніщук – ректор Національної школи суддів України.

Під час конференції була представлена методологія розробки та застосування процесуальних правил суду як ефективного інструменту забезпечення прозорості та передбачуваності відправлення правосуддя, обговорено їх роль у посиленні довіри до суду в Нідерландах та Україні.

Проєкт “Судова влада та суспільство” має на меті удосконалення судового процесу в Україні і покращення якості судових рішень. Зосереджуючись на цих напрямках роботи, проєкт прагне більш ефективного і дієвого відправлення правосуддя, що сприятиме зростанню довіри громадян до судової системи України.

photo16972268888

Київський апеляційний суд продовжуватиме роботу в рамках нідерландсько-українського проєкту “Судова влада і суспільство в Україні” та вже згодом розроблені робочими групами Правила організації ефективного цивільного судочинства та Правила організації ефективного кримінального судочинства будуть представлені громадянському суспільству, а також у професійних колах – серед адвокатів, прокурорів та науковців.

Київський апеляційний суд вдячний очільниці та експертам проєкту за цікаві й змістовні дискусії, директору проєкту “Судова влада і суспільство” Хансу ван дер Бергу, менеджерам проєкту та перекладачам за високий рівень організації та проведення заходу.

photo16971940021