flag Судова влада України

Судді Київського апеляційного суду взяли участь у міжнародній конференції «Правосуддя у справах про міжнародні злочини в національних судах»

27 жовтня 2023, 10:41

Обговорення ролі системи правосуддя по притягненню до відповідальності винних у вчиненні міжнародних злочинів, виявлення викликів, з якими судова система України зіткнулася при розгляді цієї категорії справ, з паралельним напрацюванням рекомендацій на їх подолання, враховуючи аналогічний досвід інших країн. Адже саме перед українськими судами стоїть завдання забезпечення винним  у вчиненні міжнародних злочинів права на справедливе судове провадження. Ці та інші питання були розглянуті на сесіях триденної міжнародної конференції, яка нещодавно відбулась у Львові.

231020-0083

Вищезгаданий захід, участь у якому взяли понад 110 осіб, серед яких колишні судді та голова міжнародних трибуналів, керівники органів суддівського врядування і самоврядування України, судді, адвокати, прокурори, народні депутати, науковці, представники організацій громадянського суспільства, національні та іноземні експерти із Сполучених Штатів Америки, Боснії і Герцеговини, Нідерландів, Швеції, Німеччини, Великобританії, які мають практику розгляду справ про міжнародні злочини в міжнародних судах і трибуналах, а також – в національних судах, які розглядають цю категорію справ в рамках загальної юрисдикції, організований Агентством США з міжнародного розвитку (USAID), Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ), Консультативною місією Європейського Союзу в Україні, Моніторинговою місією ООН в Україні, Інститутом T.M.K. Ассера, Global Rights Compliance.

До участі у роботі конференції долучилися також голова Київського апеляційного суду Ярослав Головачов та судді судової палати з розгляду кримінальних справ Київського апеляційного суду Маргарита Васильєва та Тетяна Тютюн.

231022-0626

Під час засідання учасники обговорили актуальні питання, які стосуються судочинства у справах про міжнародні злочини, зокрема, прогалини законодавчого регулювання, підвищення спроможності суддів, вдосконалення судового адміністрування. Особливу увагу доповідачі звернули на забезпечення людино-центричного підходу під час розгляду цієї категорії справ, забезпечення підтримки свідкам і потерпілим, ролі сторони захисту у забезпечення права на справедливий суд, ґендерної чутливості під час розслідування та судового розгляду справ про міжнародні злочини.

231021-0198

На порядку денному стояли також питання вдосконалення судового адміністрування в провадженні справ щодо воєнних злочинів, що розглядаються в судах України. Учасники підсумували вже здійсненні кроки  у даній сфері та визначали заходи, які ще необхідно вжити. Крім того, доповідачі наголосили про важливість інформаційно-роз’яснювальної роботи судів до широкого загалу і медіа під час таких проваджень.

231022-0667

231022-1132

Участь у таких міжнародних зібраннях має важливе значення, тому що поглиблює обізнаність суддів з міжнародними нормами права, посилює взаємодію та спілкування між суддями різних країн. Міжнародна конференція для суддів з розгляду кримінальних справ стала своєрідним майданчиком для визначення подальших кроків у забезпеченні справедливого, неупередженого та ефективного розгляду справ щодо міжнародних злочинів судами України.

231020-1176

 Інформує Пресслужба Київського апеляційного суду