flag Судова влада України

Студенти-юристи здобули унікальний досвід участі в змодельованих судових дебатах

28 листопада 2023, 17:54

У сучасному вищому навчальному процесі акцент на практичні навички та інтерактивне навчання являється ключовим. В одній із таких ініціатив студенти отримують унікальний досвід, беручи участь у змодельованих судових дебатах, що виявляються не тільки захоплюючими, але й корисними для їхнього навчання та розвитку.
Участь у судових дебатах сприяє розвитку комунікативних навичок студентів. Вони навчаються ефективно висловлювати свої думки, впевнено виступати та переконливо аргументувати свою позицію.
Київський апеляційний суд став співорганізатором конкурсу «Судові дебати з цивільного права та судочинства», засновником якого є кафедра цивільного права та кафедра цивільного процесу разом зі студентським парламентом Навчально-наукового інституту права КНУ імені Тараса Шевченка.
«Судові дебати» проходили у декілька етапів. Перший етап проходив у залах судових засідань Київського апеляційного суду, де учасники дебатів змагаючись змогли відчути всю справжність процесу, а результати дебатів оцінювали «колегії», кожна з яких складалась із судді апеляційного суду, викладача і адвоката.

IMG_9299
Змодельовані судові дебати відбулись за участі заступника голови Київського апеляційного суду Ганни Крижанівської та суддів судової палати з розгляду цивільних справ – Любові Поливач, Вікторії Шебуєвої, Людмили Сушко, Олени Лапчевської і Таміли Писаної. Судді надавали корисні поради, допомагали учасникам виправляти недоліки та сприяли розвитку важливих навичок.

IMG_9304
Фінал конкурсу відбувся 24 листопада 2023 року у навчальній залі судових засідань червоного корпусу Київського національного університету імені Тараса Шевченка. У фінальному змаганні «головуючою» в «засіданні» була суддя Київського апеляційного суду Людмила Сушко, до складу «колегії» також долучилися суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді Василь Крат та член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Роман Сабодаш.

_DSC0018

_DSC0004
У фіналі розглядали спадковий спір. Фабула була взята з реальної справи, яку розглядав Верховний Суд у 2022 році. Студенти обґрунтовували свої позиції, у тому числі, посилаючись на практику Верховного Суду, і відповідали на питання суддів. Команди змагалися у формі участі в змодельованому судовому засіданні у якості позивача чи відповідача за наперед визначеними фабулами. Усього у змаганнях брали участь 19 команд, що представляли 11 закладів вищої освіти зі всієї України.

_DSC0061

_DSC9957

Студенти отримали не тільки цінний досвід, але й побачили, наскільки важливою є команда суддівської підтримки.

_DSC9793

Переконані,  що участь студентів у “Судових дебатах” не лише поглибить їхнє розуміння юридичних процесів, але й сприятиме їхньому особистому та професійному розвитку.