flag Судова влада України

Делегація з України відвідала державні інститути Королівства Нідерланди в рамках роботи проєкту MATRA-Україна

28 листопада 2023, 17:56

У період з 20 по 24 листопада 2023 року голова Київського апеляційного суду  Ярослав ГОЛОВАЧОВ, за запрошенням Національної школи суддів України, у складі української делегації суддів перебував із візитом у місті Гаага (Нідерланди), організованим за сприяння Проєкту MATRA-Україна «Зміцнення спроможності України розслідувати та переслідувати міжнародні злочини», який реалізується Інститутом Ассера у співпраці з Global Rights Compliance.
Українську делегацію очолив ректор Національної школи суддів України Микола ОНІЩУК. Представниками від української сторони стали також суддя Верховного Суду Наталія БІЛИК, голова Херсонського апеляційного суду Олександр КОРОВАЙКО, суддя Приморського районного суду міста Одеси Катерина ЛАГОДА, суддя Центрального районного суду міста Миколаєва Володимир ЛЯЩЕНКО, суддя Ірпінського міського суду Київської області Дмитро КУХЛЕНКО, суддя Самарського районного суду міста Дніпропетровська Оксана ПОШТАРЕНКО, суддя Комунарського районного суду міста Запоріжжя Сергій ТУЧКОВ, суддя Дзержинського районного суду міста Харкова Тетяна ШТИХ.

IMG-90fcf29cf8c893b0e5f26bb2b780562a-V
Учасники делегації відвідали Міжнародний кримінальний суд, зустрілись із представниками Міністерства закордонних справ Нідерландів, Міністерства юстиції  та безпеки Нідерландів з питань про взаємну правову допомогу і Раду суддів Нідерландів. Окрім того, представники української сторони прибули з навчальним візитом до Міжнародної Комісії з питань зниклих безвісти осіб (ICMP) та Спеціалізованої палати Косово.

IMG-20231120-WA0001IMG-20231120-WA0000
Українські судді приймали участь у різноманітних тематичних сесіях щодо підготовки рішень суду у справах про міжнародні злочини, проблематики судів, що опинились під окупацією, процеси над колаборантами, забезпечення справедливості судових розглядів, види співучасті та ознайомились з презентацією Міжнародного бюро злочинів Окружного суду Гааги щодо роботи з потерпілими та свідками.
Під час цього візиту члени української делегації обговорили з колегами особливості розгляду справ про воєнні злочини, різні підходи до застосування міжнародного права у національній сфері, а також етичні аспекти, які стосуються захисту жертв та свідків у подібних справах.

IMG-de15c338ab697f678343d9ee80284f29-VIMG-efa8d4f9ef718500e00bcceb08be27f4-V
Національна школа суддів України активно працює в напрямку підвищення кваліфікації суддівського корпусу України, а організовані у співпраці з міжнародними партнерами навчальні візити безумовно сприятимуть підвищенню професійного рівня суддів, особливо, що стосується здійснення правосуддя у справах про воєнні злочини.