flag Судова влада України

XI Щорічний міжнародний форум з практики Європейського суду з прав людини: обговорення актуальних питань захисту прав людини під час війни

19 грудня 2023, 17:38

Належне застосування практики та дотримання рішень Європейського Суду з прав людини є ключовим у контексті європейської інтеграції України, реформування правової системи та є обов’язковим для держави. В розрізі воєнного стану в Україні, роль Європейського Суду та його рішень стає ще більш значущою, оскільки цей орган може виступати як один із міжнародних інструментів впливу на російську федерацію і вимагати від неї відповідальності за порушення прав людини.

Актуальні проблеми захисту прав людини в умовах війни, співвідношення міжнародного гуманітарного права та міжнародного права з прав людини, провадження у кримінальних справах, пов’язаних з конфліктами, та їх відповідність Міжнародному праву з прав людини – ці та інші питання було детально обговорено на дводенному XІ Щорічному міжнародному форумі з практики Європейського суду з прав людини, який нещодавно відбувся у Львові.

Участь у вищезгаданому заході, участь у якому взяли понад 200 українських суддів та суддів Європейського суду з прав людини, правників, науковців, представників неурядових організацій, міжнародних і національних експертів у галузі захисту прав людини.

До участі у роботі конференції долучилась суддя судової палати з розгляду цивільних справ Галина Мостова.

У ході зустрічі, основну увагу присутніх було зосереджено на проблемних питаннях захисту прав людини в умовах війни, відступу від зобов’язань за Європейською конвенцією з прав людини під час надзвичайної ситуації, виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини. Особливу увагу доповідачі зосередили на можливих наслідках впливу війни на розвиток кримінального права.

На порядку денному стояли також питання відступу від зобов’язань за Європейською конвенцією з прав людини, виконання рішень Європейського суду з прав людини і вплив практики суду на юридичні позиції Конституційного Суду України та багато інших змістовних питань.

Дводенний XІ Щорічний міжнародний форум з практики Європейського суду з прав людини організований Програмою підтримки ОБСЄ для України в межах проєкту «Гарантування дотримання прав людини при здійсненні правосуддя, друга фаза» та проєктом Ради Європи «Підтримка судової влади України в умовах війни та післявоєнного періоду» у співпраці з юридичним факультетом Львівського національного університету імені Івана Франка, Верховним Судом та Національною школою суддів України.

Зазначимо, що щорічний міжнародний форум з практики Європейського суду з прав людини цього року пройшов у гібридному форматі. З моменту його створення у 2012 році участь у форумі взяли понад три тисячі фахівців з різних країн. Це свідчить про значущість заходу та активний інтерес учасників.

IMG_6955

Міжнародний форум надав важливу платформу для обговорення проблем захисту прав людини в умовах війни. Обмін думками та досвідом, висвітлений під час форуму, сприятиме подальшій роботі у напрямку зміцнення правової системи та захисту основних прав та свобод в умовах повномасштабної війни.

 

Інформує Пресслужба Київського апеляційного суду