flag Судова влада України

13 років позбавлення волі з конфіскацією усього особистого майна: вирок суду відносно колишньої поліцейської Головного управління Національної поліції в Луганській області, засудженої за колабораційну діяльність, залишено без змін

01 лютого 2024, 16:49

Відповідно до пред’явленого обвинувачення, Катерина Бортнік, будучи громадянкою України, займаючи посаду поліцейської сектору реагування патрульної поліції Сватівського районного відділу поліції Головного управління Національної поліції в Луганській області, усвідомлюючи здійснення відкритої російської агресії, підтримуючи рішення та дії держави-агресора, не виконала наказу керівництва та не прибула до місця тимчасової дислокації для подальшого виконання функцій, покладених на поліцейських, відповідно до ЗУ «Про Національну поліцію», залишилась на тимчасово окупованих територіях та до виконання службових обов`язків не приступила. Приблизно з 12 березня 2022 року, але не пізніше 20 липня 2022 року (точна дата не встановлена), перебуваючи на території Білокуракинської селищної територіальної громади вступила в злочинну змову з окупаційними військами рф та представниками так званої «ЛНР», та отримавши від них пропозицію про зайняття посади працівника правоохоронного органу у незаконно створеному на тимчасово окупованій території України правоохоронному органі, добровільно погодилась. Так, Катерина Бортнік приступивши до виконання покладених на неї представниками окупаційних військ російської федерації та так званої «ЛНР» обов`язків, взяла участь в прийнятті присяги у так званому «Белокуракинскому РОВД МВД ЛНР».

30 січня 2024 року колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Київського апеляційного суду розглянула матеріали кримінального провадження за апеляційною скаргою захисника, який діє в інтересах обвинуваченої Катерини Бортнік, на вирок Шевченківського  районного суду  міста Києва від 15 вересня 2023 року, яким Катерину Бортнік визнано винною у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 7 ст. 111-1 Кримінального кодексу України та призначено покарання у виді позбавлення волі строком на 13 років з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади, державного управління, місцевого самоврядування та правозахисних і правоохоронних органах строком на 15 років з конфіскацією усього особистого майна.

Початок строку  відбування покарання  Катерині Бортнік обраховувати з моменту звернення вироку до виконання, тобто із дня фактичного взяття її під варту. Строк додаткового покарання у виді позбавлення права обіймати посади в органах державної влади, державного управління, місцевого самоврядування та правозахисних і правоохоронних органах, рахувати з моменту відбуття основного покарання.

За результатом апеляційного розгляду апеляційну скаргу, подану захисником, залишено без задоволення.

Вирок Шевченківського районного суду міста Києва від 15 вересня 2023 року залишено без змін.

Повідомляє Пресслужба Київського апеляційного суду