flag Судова влада України

Фундаментальні цінності суддівської доброчесності: практичний досвід Нідерландів для України

22 лютого 2024, 11:25

У період з 15 по 16 лютого 2024 року представники восьми судів України, серед яких і Київський апеляційний суд, взяли участь в навчальному тренінгу для українських суддів з питань доброчесності в рамках проєкту «Посилення судової реформи у сфері забезпечення доброчесності та відповідальності», який є частиною нідерландської програми Відновлення гідності та справедливості в Україні: загально-урядовий підхід до посилення відповідальності за кримінальні злочини, яка реалізується у співпраці з Ассерівським інститутом (T.M.C. Asser Institute), Нідерландським Гельсінкським комітетом (NHC) та Міжнародною організацією розвитку права (IDLO) та Центром міжнародного правового співробітництва (Center for International Legal Cooperation – CILC) за підтримки Міністерства закордонних справ Нідерландів у рамках Програми МАТRА.

Захід проводився у місті Кракові, Республіка Польща.

Фахові зустрічі з нідерландськими колегами – усталена традиція, започаткована влітку 2021 року, покликана удосконалити функціонування незалежного та справедливого судочинства України.

До складу делегації від Київського апеляційного суду увійшли: судді судової палати з розгляду цивільних справ Вікторія Шебуєва та Тамара Кашперська, судді судової палати з розгляду кримінальних справ Віра Ковальська та Галина Балацька.

Під час роботи тренінгу очільниця проєкту «Судова влада і суспільство», старша суддя окружного суду Амстердама Естер де Рой та директорка проєкту Центру міжнародного правового співробітництва – CILC Маргарет Голема, відзначили важливість підвищення рівня довіри до судової системи та забезпечення відповідності її діяльності міжнародним стандартам.

IMG_2683

Участь в роботі тренінгу взяли експерти проєкту: Філіп Лангбрук – почесний професор відділення відправлення правосуддя і організації судової влади Утрехтської школи права при Утрехтському університеті, Райн Одінк – старший суддя Окружного суду Амстердама, Флор Бокгорст – старший радник і тренер відділу міжнародних проєктів Навчального центру судової системи Нідерландів, а також Ханс ван дер БергДоменіко Фоті та Анастасія Сизенко – менеджери проєкту «Судова влада і суспільство», Центру міжнародного правового співробітництва.

IMG_2697

IMG_2689

Під час активної практичної роботи у групах та обміну досвідом учасники заходу обговорили поточну ситуацію щодо забезпечення доброчесності в судовій системі України та розглянули можливості спільного розроблення плану дій для її посилення.

Проєкт «Посилення судової реформи у сфері забезпечення  доброчесності  та відповідальності» направлений на проведення тренінгів з судової доброчесності та розробку політики доброчесності суду.

IMG_2700

Інформує Пресслужба Київського апеляційного суду