flag Судова влада України

Київський апеляційний суд отримав дозвіл на проведення робіт з технічного захисту інформації для власних потреб

23 лютого 2024, 16:09

14 лютого 2024 року Державною службою спеціального зв’язку та захисту інформації України було надано Київському апеляційному суду дозвіл на право проведення робіт з технічного захисту інформації для власних потреб, у тому числі на:

  • оцінювання захищеності інформації, що не становить державної таємниці;
  • оцінювання захищеності інформації усіх видів, у тому числі інформації, що становить державну таємницю;
  • виявлення закладних пристроїв.

Нагадаємо, що слідчими суддями Київського апеляційного суду забезпечується розгляд клопотань про проведення негласних слідчих дій та оперативно-розшукових заходів у кримінальних провадженнях, які розслідуються Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою та Національним антикорупційним бюро України, Офісом Генерального прокурора, Службою зовнішньої розвідки України, Міністерством оборони України, Державною прикордонною службою України, Управлінням державної охорони, Службою безпеки України, Державним бюро розслідувань, Національною поліцією України, Державною кримінально-виконавчою службою України, Бюро економічної безпеки України.

 Упродовж 2023 року до Київського апеляційного суду надійшло 42 636  клопотань про надання дозволу на проведення негласних слідчих дій та оперативно-розшукових заходів.  

Жоден з апеляційних судів в Україні не має такого навантаження з розгляду цієї категорії справ.

Своєчасний розгляд такої кількості матеріалів вимагає високого організаційного рівня забезпечення роботи слідчих суддів та режимно-секретного органу суду, належного матеріально-технічного забезпечення, обладнання відповідних приміщень і залів судових засідань, а також вжиття заходів із захисту інформації, що обробляється та озвучується в них.

У випадку, коли в державного органу відсутній дозвіл на проведення робіт з технічного захисту інформації для власних потреб, такі роботи повинні виконуватись із залученням організацій, які мають ліцензії на право провадження господарської діяльності у галузі технічного захисту інформації.

До 14 лютого 2024 року у Київського апеляційного суду був відсутній дозвіл на проведення робіт з технічного захисту інформації, у зв’язку з чим щороку судом укладалися відповідні договори з юридичними особами, які мають ліцензії на надання таких послуг, а на оплату договорів витрачались значні обсяги бюджетних коштів.

Однією з умов отримання Київським апеляційним судом дозволу на право проведення робіт з технічного захисту інформації була наявність у розпорядженні суду мобільного апаратно-програмного комплексу для проведення робіт з технічного захисту інформації.

Завдяки Державній судовій адміністрації України та Вищій раді правосуддя такий мобільний апаратно-програмний комплекс був придбаний, а Київський апеляційний суд зміг виконати усі умови для отримання дозволу на право проведення робіт з технічного захисту інформації.

Виконання робіт, які раніше проводилися згідно із договорами, надалі здійснюватиметься безпосередньо працівниками апарату Київського апеляційного суду.

Надання Державною службою спеціального зв’язку та захисту інформації України Київському апеляційному суду дозволу на право проведення робіт з технічного захисту інформації дозволить у подальшій довгостроковій перспективі економити значні обсяги бюджетних коштів, одночасно задовольняючи суспільний інтерес, пов’язаний з наданням якісних судових послуг.