flag Судова влада України

Київський апеляційний суд залишив без змін вирок командувачу чорноморського флоту рф, який забезпечив військову окупацію півострова Крим

02 липня 2024, 16:21

Відповідно до вироку, Вітко Олександр, будучи громадянином рф, займаючи посаду командувача чф рф упродовж лютого – березня 2014 року, діючи умисно, за попередньою змовою групою осіб з представниками влади і збройних сил рф, з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, усвідомлюючи явну злочинність своїх дій, з мотивів перешкоджання Євроінтеграційному курсу розвитку України, свідомо порушуючи вимоги міжнародного права, шляхом віддання наказів спланував, підготував та організував прийняття і розосередження на об`єктах чф рф військових підрозділів збройних сил рф, які здійснили вторгнення на територію півострову Крим, забезпечив маскування військовослужбовців чф рф для ведення агресивної війни проти України, а також спланував та визначив об`єкти, які підлягають блокуванню і захопленню для здійснення військової окупації АР Крим і м. Севастополя. Таким чином, він вчинив за попередньою змовою групою осіб планування та підготовку агресивної війни проти України чим забезпечив військову окупацію території півострова Крим, що призвело до тяжких наслідків у вигляді порушення територіальної цілісності України та заподіяння збитків у вигляді втрати об`єктів державної власності на загальну суму більше 1 080 352 000 000 гривень.

19 червня 2024 року колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Київського апеляційного суду розглянула матеріали кримінального провадження за апеляційною скаргою захисника, який діє в інтересах обвинуваченого Олександра Вітка, на вирок Дніпровського районного суду  міста Києва від 10 травня 2023 року. Цим вироком Олександра Вітка визнано  винуватим у пред`явленому обвинуваченні за частиною 3 статті 110; частиною 4 статті 27, частиною 1 статті 111; частиною 3 статті 27, статті 113; частиною 2 статті 28, частиною 1 статті 437; частиною 2 статті 28, частиною 2 статті 437 Кримінального кодексу України.

Призначено Олександру Вітку остаточне покарання у виді позбавлення волі на строк 15 років за сукупністю кримінальних правопорушень, шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим.

Строк відбування покарання Олександру Вітку вирішено обчислювати з дня затримання у ході виконання вироку.

Олександра Вітка визнано невинуватим у пред’явленому обвинуваченні за частиною 1 статті 111 Кримінального кодексу України (епізод підривної діяльності і суміжний) та виправдано у зв`язку із недоведеністю, що це кримінальне правопорушення вчинене ним.

Цивільний позов прокурора у кримінальному провадженні в інтересах держави в особі Кабінету Міністрів України до Олександра Вітка про відшкодування шкоди завданої вчиненням кримінального правопорушення задоволено.

Стягнуто з  Олександра Вітка на користь держави Україна в особі Кабінету Міністрів України 1 080 352 000 000 (один трильйон вісімдесят мільярдів триста п`ятдесят два мільйони) гривень.

За результатами апеляційного розгляду апеляційну скаргу, подану захисником в інтересах обвинуваченого Олександра Вітка, залишено без задоволення.

Вирок Дніпровського районного суду міста Києва від 10 травня 2023 року залишено без змін. 

Інформує Пресслужба Київського апеляційного суду