flag Судова влада України

Черговий крок до європейських стандартів правосуддя

12 жовтня 2018, 18:18

8-9 жовтня 2018 року у новоутвореному Київському апеляційному суді відбулася ІV українсько–німецька фахова зустріч суддів Київського апеляційного суду та Вищого суду землі в місті Ольденбург з обміну досвідом щодо здійснення правосуддя по цивільним та кримінальним справам.

У процесі реформування судової системи України неодмінно має бути враховано досвід західних країн. Важливість обміну досвідом з європейськими країнами з метою запозичення найкращих практик для їх запровадження у національному законодавстві є стратегічно важливим питанням для нашої держави.

Відтак, 89 жовтня 2018 року, задля обміну позитивним досвідом на ниві відправлення правосуддя, із робочим візитом до стін новоутвореного Київського апеляційного суду завітали Президент Вищого суду землі в місті Ольденбург Анке ван Гове, головуючі судді Вищого суду землі в місті Ольденбург доктор Ганс Оелерста професор, доктор Дітер Теммінг, суддя Вищого суду землі в місті Ольденбург доктор Дагмар Шарп. Також до професійної бесіди долучились керівник консульсько-правового відділу Посольства Німеччини в Україні Єнс Краус-Массé та представники Німецького Фонду міжнародного правового співробітництва Геннадій Рижков і Наталя Глібко.

Візит німецьких колег до України став черговим зустрічним кроком на шляху до розвитку міжнародної співпраці, яка була започаткована наприкінці жовтня 2015 року. Тоді в стінах Апеляційного суду міста Києва відбувся перший українсько-німецький колоквіум з питань судової реформи в Україні та обміну досвідом правосудної діяльності.

Відкриваючи роботу ІV українсько-німецької фахової зустрічі, 8 жовтня 2018 року, голова Київського апеляційного суду Ярослав Головачов привітав учасників заходу та відзначив вагомий внесок Німецького фонду міжнародного правового співробітництва у розвиток судової системи України.

«Як результат, за підтримки Німецького фонду міжнародного правового співробітництва ми вже маємо багато здобутків у реформуванні судової системи України, а також продовжуємо сталу співпрацю з німецькими колегами з метою досягнення спільної мети: здійснення правосуддя, що функціонує на засадах верховенства права відповідно до європейських стандартів»,  відзначив Ярослав Головачов.

Президент Вищого суду землі в місті Ольденбург Анке ван Гове, вітаючи учасників зустрічі, висловила подяку за проявлену гостинність та наголосила на важливості подібних зустрічей для максимального наближення українського правосуддя до європейських стандартів. Крім того, у виступі мовилося про підтримку, дружбу, співпрацю та європейське майбутнє України.

Вже традиційно метою зустрічі стало обговорення актуальних проблем у сфері правосудної діяльності. Учасники заходу відповідно до запланованої програми поставили на порядок денний широке коло проблемних питань, що виникають на ниві відправлення правосуддя.

Відтак, колоквіум  був поділений на п’ять сесій, кожна з яких була присвячена актуальним проблемам різних інститутів цивільного та кримінального права і процесу. Модератором першої сесії виступив суддя Київського апеляційного суду Борис Левенець, який привітав усіх присутніх, представив учасників заходу та ознайомив з порядком денним.

Зокрема, особливу увагу приділено таким темам: урахування судами апеляційної інстанції усталеної судової практики вищої судової інстанції України/Німеччини; процесуальні особливості судового розгляду кримінальних та цивільних справ в апеляційній інстанції у порівнянні із судовим розглядом у першій інстанції; судові/процесуальні збори в апеляційній інстанції; особливості розгляду справ про спори про відшкодування шкоди на підставі договорів страхування.

У ході дводенної зустрічі на представників обох сторін очікувало фахове спілкування щодо основних елементів німецької системи правосуддя та можливості втілення кращих її рис у вітчизняне законодавство. Зі свого боку, думками також ділилися і столичні судді, підготувавши змістовні доповіді щодо особливостей організації судового процесу. Зокрема, до слова було запрошено заступників голови Київського апеляційного суду Ганну Крижанівську та Віктора Глиняного, а також суддів Київського апеляційного суду Тамару Юденко, Валерія Лашевича, Олену Шахову, Валентину Ратнікову, Віталія Саліхова, Олександра Кияшка, Івана Мосьондза, Ольгу Юрдигу, Тетяну Росік, Івана Рибака, Тетяну Невідому та Ірину Вербову. Дискусії, якими супроводжувалися майже всі доповіді й повідомлення учасників, стали прикладом конструктивного та плідного діалогу.

Крім того, німецька сторона мала можливість спостерігати за судовими засіданнями, що проходили у новоутвореному Київському апеляційному суді.

Загалом, позитивний досвід, набутий сторонами та амбіційні плани щодо майбутньої співпраці стали втіленням насиченої програми делегації впродовж всього візиту.

На завершення фахової зустрічі очільник Київського апеляційного суду Ярослав Головачов від імені колективу висловив слова щирої вдячності на адресу гостей за професійність, відкритість та отримані позитивні емоції від спілкування з іноземними колегами.

«Переконаний, що за цей період часу між нами встановились справжні дружні стосунки, що ґрунтуються на взаємній повазі та взаєморозумінні. Спілкуючись з нашими німецькими колегами, ми кожного разу отримуємо щось нове, таке, що надалі маємо змогу використати й у своїй роботі. Подібні зустрічі є чи не найбільш дієвим механізмом запровадження якісного відправлення правосуддя у світлі стратегії євроінтеграції», – підбив підсумки голова суду.

Високоповажні гості висловили вдячність за щиру українську гостинність та  готовність розвивати співробітництво задля обміну фаховим досвідом та правовою культурою країн.

Найкращі моменти зустрічі сторони відтворили у пам’яті присутніх за допомогою фотографії.

 

Переклад зустрічі забезпечували Олег Блащук та Андрій Баканов.

Повідомляє Прес-служба суду