flag Судова влада України

Міжнаціональний судовий діалог: судді Київського апеляційного суду взяли участь у форумі суддів з питань інтелектуальної власності

16 листопада 2018, 14:33

Стрімке зростання ролі та значення інтелектуальної діяльності у соціально-економічному розвитку суспільства, утвердження творчої розумової праці як найважливішого чинника успішного виробничого та комерційного функціонування сучасних високотехнологічних підприємств, підвищення їхньої конкурентоспроможності на внутрішньому і зовнішньому ринках загострює проблему створення надійної та ефективної системи охорони і захисту прав на об'єкти інтелектуальної власності.

Актуальні проблеми у сфері охорони прав інтелектуальної власності, що виникають в умовах глобального прискорення науково-технічного прогресу, та розширення транскордонного використання об’єктів інтелектуальної власності мають особливо важливе значення для обміну інформацією та досвідом між суддями різних країн. Адже саме перед судами стоїть завдання забезпечити ефективний механізм захисту прав та охоронюваних законом інтересів, саме суди є важливою рушійною силою розвитку сфери судового врегулювання прав інтелектуальної власності. Ці та інші питання стали лейтмотивом першого форуму для суддів з питань інтелектуальної власності, який нещодавно відбувся у штаб-квартирі Всесвітньої організації інтелектуальної власності у місті Женева (Швейцарська Конфедерація).

Вищезгаданий захід, участь у якому взяли понад 100 суддів із 64 країн, був організований Всесвітньою організацією інтелектуальної власності (далі – «ВОІВ»). Даний форум є частиною нового напряму роботи ВОІВ, що стосується судового врегулювання питань інтелектуальної власності, та має на меті обговорення нових тем і концепцій у міру їх виникнення, існуючих проблем охорони прав інтелектуальної власності, з якими стикаються судді під час відправлення правосуддя, та уніфікації практики розгляду цих справ.

До участі у роботі форуму долучилися також судді судової палати з розгляду цивільних справ Київського апеляційного суду Олена Лапчевська, Наталія Поліщук та Вікторія Соколова.

Під час засідання учасники обговорили актуальні питання, пов'язані з патентами, товарними знаками та авторським правом. Особливу увагу доповідачі звернули на засоби правового захисту від порушень прав інтелектуальної власності у всесвітній мережі Інтернеті та роль судових органів у визначенні державних інтересів у сфері інтелектуальної власності.

На порядку денному стояли також питання спеціалізації судів у сфері інтелектуальної власності та ролі судових органів в оцінці публічних інтересів у вищезгаданій сфері.

Приємно відзначити, що із змістовною доповіддю виступила також суддя судової палати з розгляду цивільних справ Київського апеляційного суду Вікторія Соколова. Доповідач поінформувала учасників заходу про юрисдикцію судів України, які розглядають справи, пов’язані із захистом прав інтелектуальної власності, окреслила проблемні питання даної категорії справ, а також можливі шляхи їх вирішення. Крім того, суддя Київського апеляційного суду ознайомила учасників форуму з процесом створення Вищого суду з питань інтелектуальної власності в Україні та його ролі у судовій системі.

Участь у таких міжнародних зібраннях має важливе значення, тому що поглиблює обізнаність суддів з міжнародними нормами права, посилює взаємодію та спілкування між суддями різних країн. Форум для суддів з питань інтелектуальної власності покликаний стати своєрідним майданчиком для обміну досвідом між суддями з найбільш актуальних проблемах в області інтелектуальної власності, що виникають в умовах прискорення темпів інноваційної діяльності і розширення транскордонного використання об’єктів інтелектуальної власності.

Інформує Прес-служба Київського апеляційного суду