flag Судова влада України

Взаємодія судів та медіа: дотримання балансу у висвітленні інформації

30 травня 2019, 12:47

Судді-спікери Київського апеляційного суду взяли участь у Третьому загальнонаціональному форумі «Незалежні суди та вільні ЗМІ: висвітлення кримінальних процесів».

Діяльність судової влади в Україні становить значний інтерес для суспільства, яке завжди бажає бути поінформованим щодо розгляду в суді того чи іншого питання, справи, а тому вкрай необхідним є налагодження постійного діалогу – комунікації, яка допоможе вирішувати управлінські задачі судів та наближати українське судочинство до європейських стандартів.

Розвиток комунікації судової влади із громадськістю та ЗМІ безпосередньо сприяє відкритості, незалежності правосуддя. Адже без довіри громадськості судова система не може повноцінно функціонувати.

Відтак, 28 травня 2019 року, за сприяння Українсько-канадського Проекту підтримки судової реформи, Програми USAID «Нове правосуддя» та Вищої ради правосуддя, відбувся Третій загальнонаціональний форум «Незалежні суди та вільні ЗМІ: висвітлення кримінальних процесів».

67EBC06D-4D68-43CC-8A38-97DA70BC485C (2)

Форум, як вже стала платформа для знайомства, діалогу судів та медіа, дає поштовх розвитку багатьох ініціатив, які покращують взаємодію обох спільнот, зокрема, сприяв появі нових навчальних програм, що розвивають комунікації, посиленню роботи прес-служб судів, полегшенню доступу журналістів до судової інформації.

Щорічний захід було присвячено обговоренню ефективної комунікації і плідної співпраці судової влади із засобами масової інформації, зокрема під час висвітлення кримінальних процесів у ЗМІ. Адже врахування специфіки кримінального процесу та дотримання балансу між його висвітленням і забезпеченням прав його учасників є запорукою формування правосвідомості суспільства.

Від Київського апеляційного суду участь у панельній дискусії взяли судді-спікери Борис Левенець та Олена Лапчевська.

507CBDE6-FFC0-479A-942F-EC2A24CD9B89

За результатами плідного діалогу учасники форуму дійшли спільної думки, що суспільно важливі судові процеси мають бути відкриті, за винятком випадків, визначених законом, а інформація про відкриті судові процеси  має бути доступною для медіа.

Повідомляє Прес-служба Київського апеляційного суду