flag Судова влада України

Правосуддя без кордонів

20 червня 2019, 16:18

13-14 червня 2019 року у Київському апеляційному суді відбулася V українсько – німецька фахова зустріч суддів Київського апеляційного суду та Вищого суду землі в місті Ольденбург з обміну досвідом щодо здійснення правосуддя по цивільним та кримінальним справам

Угодою про асоціацію з Європейським Союзом Україна проголосила згоду на посилення співробітництва у сфері юстиції, свободи та безпеки з метою забезпечення верховенства права та поваги до прав і основоположних свобод людини, зміцнення судової влади, підвищення її ефективності, гарантування її незалежності та неупередженості. Тож міжнародні та європейські стандарти у сфері судочинства стали для нашої держави орієнтиром і пріоритетом у подальшому розвитку.

Черговим зустрічним кроком на шляху до розвитку міжнародної співпраці, започаткованої в 2015 році, став візит німецьких колег до України.

_DSC0002

Відтак, до стін Київського апеляційного суду завітали віце-президент Вищого суду землі в місті Ольденбург, Доктор Міхаель Кодде, головуючий суддя Вищого суду землі в  місті Ольденбург,  Доктор Міхаель Геньєс, головуюча суддя Суду землі в місті Ольденбург, Доктор Мелані Біттер, науковий співробітник судді Вищого суду землі в місті Ольденбург, Доктор Катрін Янсен-Бенен та представники Німецького Фонду міжнародного правового співробітництва Геннадій Рижков та Наталя Глібко.

_DSC0054

Відкрила захід заступник голови Київського апеляційного суду Ганна Крижанівська, яка подякувала представникам  Німецького фонду міжнародно-правового співробітництва, за сприяння якого регулярно проводяться українсько-німецькі зустрічі з питань обміну досвідом щодо здійснення правосуддя по цивільним та кримінальним справам. Вона зазначила, що попередні фахові зустрічі були цікавими й корисними, і надали змогу отримати нову інформацію та нові знання.

_DSC0078

Пані Крижанівська наголосила на важливості подібних зустрічей для запозичення прогресивного європейського досвіду правосудної діяльності. «Приємно відмітити, що така співпраця має позитивний результат: враховуючи найкращий міжнародний досвід, Київський апеляційний суд  активно  впроваджує  сміливі проекти, які забезпечують підвищення якості надання судово-адміністративних послуг».

_DSC0086

У ході дводенної зустрічі доповіді німецьких суддів чергувалися з доповідями українських колег. Так, на представників обох сторін очікувало фахове спілкування щодо процесуальних особливостей спілкування судді із сторонами та іншими учасниками процесу. Обговоренню підлягало також питання відводу судді/складу суду та наслідків їх задоволення/відхилення.

У центрі уваги учасників зустрічі було також обговорення процесуальних передумов, змісту та практики застосування взаємної угоди/порозуміння в рамках кримінальної справи.

Зокрема, до слова було запрошено суддів Київського апеляційного суду Бориса Левенця, Анатолія Стрижеуса, Галину Балацьку, Олену Шкоріну, Василя Олійника, та Олега Ігнатюка.

Заключним питанням зібрання стало  використання технічних засобів для розгляду та вирішення справ. Співдоповідачем по вказаній темі  від української сторони виступив керівник апарату Київського апеляційного суду Олег Радченко.

Доповіді супроводжувалися тривалими і поглибленими дискусіями. В процесі обговорення учасники колоквіуму визначилися із тематикою можливих наступних фахових зустрічей.

_DSC0020

Німецьким гостям була запропонована екскурсія будівлею Київського апеляційного суду, під час якої вони оглянули зали судових засідань, канцелярії та музейну експозицію суду.

_DSC0150

_DSC0307

_DSC0402

На завершення зустрічі, сторони висловилися за подальший розвиток взаємовигідних відносин між судовими інституціями обох держав, що сприятиме розширенню сфер взаємодії та активній інтеграції  національного судочинства в європейський правовий простір.

_DSC0477

Більше світлин зустрічі можна переглянути за посиланням: http://www.apcourtkiev.gov.ua/?p=17942

Переклад зустрічі забезпечували Володимир Швед та Андрій Баканов.

 Інформує Прес-служба Київського апеляційного суду