flag Судова влада України

Про професію з перших вуст

24 жовтня 2019, 17:08

У Київському апеляційному суді відбулася зустріч школярів із суддею-спікером

Розбудова України як демократичної, правової, соціальної держави неможлива без правового виховання, за допомогою якого формується необхідний рівень правосвідомості та правової культури молодого покоління та суспільства в цілому. Адже відомо, що саме правосвідомість та правова культура є найважливішими чинниками, які сприяють становленню правової держави й демократичних засад суспільства.

Продовжуючи традицію проведення просвітницької діяльності, що спрямована на підвищення рівня правової культури та вдосконалення системи правової освіти школярів і студентів, 23 жовтня 2019 року учнів Боярської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №3 та школи «ThinkGlobal Гатне» було запрошено на оглядову екскурсію будівлею Київського апеляційного суду.

У найбільшій залі судових засідань Київського апеляційного суду дітей зустріла суддя судової палати з розгляду цивільних справ, суддя-спікер Людмила Сушко, яка наглядно продемонструвала обов’язкові символи судової влади – мантію та нагрудний знак.

_DSC01241

«Обов’язок судді надягати мантію та нагрудний знак в судовому процесі має важливе значення, оскільки відповідні атрибути є символом державної влади, дисциплінують всіх учасників судового процесу, підкреслюють статус судді під час вирішення спору між сторонами», –  зазначила пані Сушко.

_DSC01821

Жваву зацікавленість викликала у дітей розповідь про міфічний символ правосуддя – Феміду. Суддя пояснила, що пов’язка на очах символізує неупередженість; терези – давній символ міри і справедливості. На терезах правосуддя зважуються добро і зло. Меч – символ відплати.

Школярі дізналися з перших вуст особливості професії судді, яка є надзвичайно складною та відповідальною.

IMG_20191023_154015

Людмила Сушко зазначила, що високий рівень професійної підготовки, суворе дотримання процесуальних норм, винесення законного обґрунтованого рішення судом є однією з найважливіших гарантій забезпечення прав і законних інтересів громадян.

Діти, в свою чергу, із захопленням ставили невимушені запитання та висловлювали свої думки.

_DSC02511

Щира зацікавленість, активність та уважність підростаючого покоління під час бесіди засвідчила, що мету заходу було досягнуто.

Сподіваємося, що екскурсія справить позитивне враження та допоможе учням визначитися із майбутнім фахом, а настанови судді сприятимуть формуванню поваги до суду, підвищенню рівня правової свідомості та обізнаності про порядок захисту прав і свобод людини.

86466B9F-C9C8-4EF6-9362-A82A026E5EAC

 

Інформує Прес-служба Київського апеляційного суду