flag Судова влада України

Приміряючи професію судді

25 листопада 2019, 18:15

В умовах національно-культурного відродження України, створення правової держави і демократичного суспільства, інтеграції в європейське і світове співтовариство набуває великого значення процес правового виховання. Фундамент майбутнього закладається в сьогоденні, тому, аби не скаржитися на низький рівень правової культури завтра, вже нині потрібно докладати зусиль для її формування.

Велике значення для правової просвіти і культури молоді має діяльність судової влади. Судді та органи правосуддя сприяють отриманню студентами повноцінної, достовірної та конкретної правової інформації, формуванню у них законослухняності тощо.

Відтак, 22 та 25 листопада 2019 року, з метою ознайомлення з діяльністю установи, підвищення рівня правової культури молоді, їх обізнаності про порядок захисту прав і свобод людини і громадянина у Київському апеляційному суді пройшла серія зустрічей студентів Київського інституту інтелектуальної власності та права Національного університету «Одеська юридична академія» із суддями-спікерами суду.

_DSC0507

Суддя судової палати з розгляду кримінальних справ, суддя-спікер Київського апеляційного суду Оксана Рудніченко розповіла гостям про роботу установи, ознайомила з атрибутами судової влади, звернула увагу на основне завдання правосуддя – забезпечити кожному право на справедливий суд, виходячи із принципу верховенства права. Крім того, спікер детально зупинилася на сучасних досягненнях судової реформи та її майбутніх перспективах.

_DSC0511

_DSC0599

Варто відзначити, що яскраве враження студенти  також отримали від зустрічі із суддею судової палати з розгляду цивільних справ, суддею-спікером Київського апеляційного суду Оленою Лапчевською. Лектор розповіла майбутнім юристам про особливості своєї професії, адже робота судді є надзвичайно складною та відповідальною. Суддя зазначила, що високий рівень професійної підготовки, суворе дотримання процесуальних норм, винесення законного, обґрунтованого рішення судом є однією з найважливіших гарантій забезпечення прав і законних інтересів громадян.

_DSC0625

_DSC0628

_DSC0654

_DSC0670

_DSC0699

Деякі студенти виявили бажання сфотографуватися в мантії, в певній мірі приміряючи професію судді, адже незабаром перед ними стане один із головних виборів у житті – вибір майбутньої професії.

_DSC0729

_DSC0717

_DSC0732

Відтак, спілкування зі служителями Феміди справило неабияке враження на гостей, відкрило їм двері до вибору найпрестижніших професій сьогодення.

Безперечно, дуже цікавою для молоді стала екскурсія до музею Київського апеляційного суду, яким всі працівники дуже пишаються. У музеї можна побачити копії документів з 20-х років минулого сторіччя, фото з історії становлення судової установи, відзнаки та нагороди судової системи України та інші цікаві експонати.

Студенти також мали можливість бути присутніми у судовому засіданні під головуванням судді судової палати з розгляду цивільних справ Євгена Болотова. У ході судового засідання, екскурсанти ознайомилися з порядком розгляду справи по суті, дослідженням доказів, судовими дебатами.

Пізнавально, легко і невимушено відбулося особисте знайомство студентів зі столичною апеляцією.

На завершення зустрічі учасники та організатори заходу обмінялись спільними сподіваннями на подальші зустрічі. Студенти Київського інституту інтелектуальної власності та права Національного університету «Одеська юридична академія» залишали приміщення суду  сповнені приємних вражень від побаченого та почутого.

_DSC0612

_DSC0763

Повідомляє Прес-служба Київського апеляційного суду