flag Судова влада України

Київський апеляційний суд скасував рішення суду першої інстанції у справі за позовом Корбана Г. О. до ГО «Захистимо Протасів Яр», Поваляєвої С. В., Ратушного Р. Т. та ГО «Громадське телебачення»

24 березня 2023, 17:14

22 березня 2023 року колегія суддів судової палати з розгляду цивільних справ Київського апеляційного суду у відкритому судовому засіданні розглянула цивільну справу за апеляційними скаргами ГО «Захистимо Протасів Яр», Поваляєвої С. В. та Ратушного Т. Ю. на рішення Солом’янського районного суду м. Києва від 09 грудня 2021 року, яким частково задоволено позовні вимоги Корбана Г. О. та визнано недостовірною та такою, що порочить честь, гідність та ділову репутацію Корбана Г. О. інформацію, поширену ГО «Захистимо Протасів Яр» на сторінці «Захистимо Протасів Яр» та Ратушним Р. Т. у профілі «Роман Ратушний» у соціальній мережі Facebook та на додаткове рішення Солом’янського районного суду м. Києва від 26 січня 2022 року, яким частково задоволено заяву Корбана Г. О. про розподіл судових витрат.

Крім того, вищезазначеним рішенням суду першої інстанції зобов’язано ГО «Захистимо Протасів яр» в строк не пізніше п’ятнадцяти календарних днів з дня набрання рішенням суду законної сили спростувати поширену недостовірну інформацію шляхом опублікування на сторінці в соціальній мережі Facebook «Захистимо Протасів Яр» повідомлення про спростування з заголовком «Спростування недостовірної інформації стосовно Корбана Геннадія Олеговича» та з викладенням копії вступної та резолютивної частини рішення, не допускаючи при цьому власних коментарів.
Також, зобов’язано Ратушного Р. Т. в строк не пізніше п’ятнадцяти календарних днів з дня набрання рішенням суду законної сили спростувати поширену недостовірну інформацію шляхом опублікування в профілі в соціальній мережі Facebook «Роман Ратушний» повідомлення про спростування з заголовком «Спростування недостовірної інформації стосовно Корбана Геннадія Олеговича» та з викладенням копії вступної та резолютивної частини рішення, не допускаючи при цьому власних коментарів.
Разом з тим, вирішено стягнути з ГО «Захистимо Протасів яр» та Ратушного Р. Т. на користь Корбана Г. О. по 25 000 грн з кожного у відшкодування моральної шкоди. У задоволенні іншої частини позовних вимог відмовлено.

Додатковим рішенням Солом’янського районного суду м. Києва від 26 січня 2022 року частково задоволено заяву Корбана Г. О. про розподіл судових витрат. Стягнуто в рівних частинах з ГО «Захистимо Протасів яр» та Ратушного Р.Т. 100 000 грн витрат на професійну правничу допомогу, 12 948 грн судового збору та 27 000 грн витрат на проведення психологічного дослідження. У стягненні іншої частини судових витрат відмовлено. В задоволенні заяв представників відповідачів Ратушного Р. Т. та ГО «Захистимо Протасів яр» про стягнення витрат на професійну правничу допомогу відмовлено.

Постановою Київського апеляційного суду від 08 вересня 2022 року апеляційні скарги ГО «Захистимо Протасів Яр» та Ратушного Р.Т. – залишено без задоволення. Рішення Солом’янського районного суду м. Києва від 09 грудня 2021 року та додаткове рішення Солом’янського районного суду м. Києва від 26 січня 2022 року – залишено без змін.

Постановою Верховного Суду від 08 лютого 2023 року касаційну скаргу громадської організації «Захистимо Протасів Яр», підписану адвокатом Михалевич О.В. задоволено частково. Касаційну скаргу Поваляєвої С.В., Ратушного Т.Ю., підписану адвокатами Закревською Є.О. та Диканем А.П., задоволено частково. Постанову Київського апеляційного суду від 08 вересня 2022 року в частині задоволення позовних вимог Корбана Г.О. до ГО «Захистимо Протасів Яр», Ратушного Р.Т. про захист честі, гідності, ділової репутації, визнання поширеної інформації недостовірною, зобов’язання її спростувати, стягнення 25 000 грн з кожного відповідача у відшкодування моральної шкоди та в частині розподілу судових витрат скасовано, а справу в цій частині передано на новий розгляд до суду апеляційної інстанції.

Ухвалою Київського апеляційного суду від 22 березня 2023 року залучено до участі у справі за позовом Корбана Г.О. до ГО «Захистимо Протасів Яр», Ратушного Р.Т., ГО «Громадське телебачення» про захист честі, гідності, ділової репутації, визнання поширеної інформації недостовірною, її спростування та відшкодування моральної шкоди Поваляєву С.В та Ратушного Т.Ю. у якості відповідачів, як правонаступників Ратушного Р.Т.

За результатом апеляційного розгляду колегією суддів з розгляду цивільних справ Київського апеляційного суду постановилено:

апеляційні скарги ГО «Захистимо Протасів Яр», Поваляєвої С. В., Ратушного Т. Ю задоволено.

Рішення Солом’янського районного суду м. Києва від 09 грудня 2021 року та додаткове рішення Солом’янського районного суду м. Києва від 26 січня 2022 року скасовано і ухвалено нове судове рішення.

В позові Корбана Г. О. до ГО «Захистимо Протасів Яр», Поваляєвої С. В., Ратушного Р. Т. та ГО «Громадське телебачення» про захист честі, гідності та ділової репутації, визнання інформації недостовірною та її спростування, відшкодування моральної шкоди відмовлено.

Стягнуто з Корбана Г.О. на користь ГО «Захистимо Протасів Яр» судовий збір за подання апеляційної скарги у розмірі 9 675 грн. та на користь держави судовий збір за подання апеляційної скарги Ратушним Р. Т. у розмірі 12 511 грн. 20 коп.

 

Інформує Пресслужба Київського апеляційного суду