flag Судова влада України

Київський апеляційний суд залишив без змін вирок суду відносно співробітника Головного управління Служби безпеки України в Автономній Республіці Крим, засудженого за державну зраду та дезертирство

21 серпня 2023, 15:51

Відповідно до пред’явленого обвинувачення, Артем Півень, будучи громадянином України, військовослужбовцем Служби безпеки України, обіймаючи посаду начальника 4 відділу Головного відділу по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Головного управління Служби безпеки України в Автономній Республіці Крим, маючи військове звання «підполковник» 1 березня 2014 року провів особисті бесіди зі співробітниками указаного Управління, під час чого здійснив схиляння останніх до державної зради їх агітацію щодо вступу на службу до новоствореної іноземної організації, так званої «Служби безпеки Республіки Крим», яка в подальшому приєднається до Федеральної служби безпеки російської федерації, чим сприяв у наданні іноземній організації допомоги в проведенні підривної діяльності проти України, та в подальшому вступив на службу до іноземної організації, так званої «Служби безпеки Республіки Крим», головною метою існування якої було здійснення підривної діяльності проти України на території Автономної Республіки Крим, та проходив військову службу в Федеральній службі безпеки російської федерації, держави, з якою Україна перебуває у збройному конфлікті, чим вчинив перехід на бік ворога в період збройного конфлікту. Артем Півень, з метою повністю ухилитися від проходження військової служби, до 30 березня 2014 року та по теперішній час усупереч розпорядження Голови Служби безпеки України від 24.03.2014 № 44 безпідставно не з`явився для подальшого проходження військової служби до нового місця служби, а саме до Центрального управління Служби безпеки України, чим вчинив дезертирство.

21 серпня 2023 року колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Київського апеляційного суду розглянула матеріали кримінального провадження за апеляційною скаргою захисника, який діє в інтересах обвинуваченого, на вирок Святошинського районного суду міста Києва від 21 жовтня 2022 року, яким Артема Півня визнано винуватим у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України (в редакції до Закону № 1183-VII від 08 квітня 2014 року) та   ч. 1 ст. 408 Кримінального кодексу України та призначено покарання:

– за ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України (в редакції до Закону № 1183-VII від 08 квітня 2014 року) у виді позбавлення волі строком на 12 років з конфіскацією всього належного йому майна та з позбавленням на підставі ст. 54 Кримінального кодексу України військового звання «підполковник»;

– за ч. 1 ст. 408 Кримінального кодексу України у виді позбавлення волі строком на 5 років.

Згідно ч. 1 ст. 70 Кримінального кодексу України за сукупністю кримінальних правопорушень остаточно призначено Артему Півню покарання шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим у виді позбавлення волі строком на 12 років, з конфіскацією всього належного йому майна та з позбавленням на підставі ст. 54 Кримінального кодексу України військового звання «підполковник».

Строк відбування покарання обвинуваченому Артему Півню рахувати з моменту приведення вироку до виконання.

За результатом апеляційного розгляду апеляційну скаргу захисника залишено без задоволення, а вирок Святошинського районного суду міста Києва від 21 жовтня 2022 року  без змін.

 

Повідомляє Пресслужба Київського апеляційного суду